Myspace Quotes at WishAFriend.com

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Αλάσκα: χρυσός ή σολωμός;

Η πλούσια, σε φυσική ομορφιά, περιοχή γύρω από τον κόλπο του Μπρίστολ, στην Αλάσκα, φιλοξενεί, ενδεχομένως, τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού και ένα από τα πιο πλούσια κοιτάσματα χαλκού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό δίλημμα: να ενδώσουν στην κατασκευή του ορυχείου που θα τους εξασφαλίσει σίγουρη δουλειά ή να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην με την αλιεία του σολωμού, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε τη μοναδική επιλογή τους ως εισόδημα, εποχιακό και όχι σταθερό;

Μέχρι στιγμής, οι ντόπιοι αντιστέκονται συνειδητά στις σειρήνες του χρήματος και συνεχίζουν να σέβονται τον τόπο στον οποίο μεγάλωσαν γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλευσης των κοιτασμάτων θα ήταν μοιραία για τα κοπάδια των σολωμών. Αξίζει να τονίσουμε ότι στον κόλπο του Μπρίστολ σημειώνεται η πλουσιότερη αλιεία σολωμού ανά τον κόσμο.


Ακόμη δεν υπάρχει κάποια οριστική έκβαση για αυτό το σοβαρό ζήτημα, παρά μόνο φωτογραφίες απίστευτης ομορφιάς, που πραγματικά σου κόβουν την ανάσα!

[πηγή: εδώ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: