Myspace Quotes at WishAFriend.com

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Κληρονομική η γενναιοδωρία?

Και όμως!!Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά προγραμματισμένοι για τη γενναιοδωρία, σύμφωνα με έρευνα ισραηλινών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο AVPR1a παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιτρέπει μια ορμόνη, την αργινίνη βασοπρεσσίνη να δρα στους νευρώνες. Η βασοπρεσσίνη με τη σειρά της εμπλέκεται στους κοινωνικούς δεσμούς. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο αλτρουισμός ήταν μεγαλύτερος σε ανθρώπους στους οποίους η περιοχή του γονιδίου που ονομάζεται προωθητής ήταν μακρύτερη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ariel Knafo δήλωσε ότι το πείραμα προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις για σχέση μεταξύ της γονιδιακής ποικιλομορφίας και του ανθρώπινου αλτρουισμού.
Oι ερευνητές σημειώνουν ότι εκδοχή του γονιδίου υπάρχει επίσης σε τρωκτικά, στα οποία επίσης προάγει τους κοινωνικούς δεσμούς. Αυτό υποδεικνύει ότι ο αλτρουισμός έχει μακρά γενετική ιστορία.

Ο λέκτορας ψυχολογίας Dr. George Fieldman, του Buckinghamshire New University δήλωσε ότι το να φέρει κάποιος γονίδια που ενισχύουν τον αλτρουισμό και τους κοινωνικούς δεσμούς είναι λογικό από εξελικτική άποψη. Η επιτυχία του αλτρουισμού σαν στρατηγική, σύμφωνα με τον Fieldman, βασίστηκε στην ιδέα ότι μια καλή πράξη είναι πιθανό να ανταποδοθεί.
Ωστόσο οι πιθανότητες να συμβεί αυτό μεταξύ ξένων ήταν χαμηλότερες σε σχέση με ανθρώπους που γνωρίζονται μεταξύ τους. Επομένως, η παρόρμηση για κοινωνικούς δεσμούς και νέες φιλίες είναι σημαντική. Καταλήγοντας, ο Fieldman εξηγεί πως επειδή η κοινωνία γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκη, είναι πιθανόν περισσότερο σημαντικό να είναι κάποιος αλτρουιστής και συνεργάσιμος σε σχέση με το πώς ήταν οι άνθρωποι τα πρώτα χρόνια.

[πηγή: εδώ ]

2 σχόλια:

ILIAS είπε...

Γενικά πιστεύω ακράδαντα και από συζητήσεις που έχω κάνει με φιλαράκι μου γιατρό οτι ένα 50% της συμπεριφοράς μας προέρχεται από τη γονιδιακή προδιάθεση και ένα άλλο 50% από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε.
Π.χ. Ένας άνθρωπος στο Μπαγκλαντες, μπορεί να έχει το χαρακτηριστικό του αλτρουϊσμού μέσα του αλλά να μη μπορεί να το εκδηλώσει λόγω του οτι είναι φτωχός. Εδώ αναφέρομαι σε θέμα οικονομικό. Δηλαδή να δώσει λεφτά, ρούχα, κλπ. σε κάποιον άλλο. Ο ίδιος άνθρωπος όμως αν δει κάποιον να πνίγεται σε ένα ας πούμε για παράδειγμα ποτάμι, ίσως να αψηφίσει τη ζωή του για να σώσει το άτομο σε κίνδυνο. Άν όμως έχει οικογένεια και παιδιά, το πιθανότερο είναι να συγρατήσει την τάση του αλτρουϊσμού που τον διέπει..

Roylita είπε...

Και εγώ αυτό ακριβώς πιστεύω!!! :-)