Myspace Quotes at WishAFriend.com

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Εσύ φίλε μου ξέρεις τι τρως???

Ξέρετε παίδες μου ότι...:
  • Ο χώρος που αναλογεί στα κοτόπουλα δεν ξεπερνά τις διαστάσεις μιας κόλλας Α4 και δεν μπορούν όχι τα φτερά τους να ανοίξουν, αλλά ούτε να καθίσουν καλά-καλά; (Φαίνεται και στα video που έκανα post..)Το κοτόπουλο είναι το φθηνότερο κρέας και η κατανάλωσή του σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1970. Έχετε επισκεφτεί ποτέ σας πτηνοτροφείο; Αν ναι, σίγουρα θα θυμάστε τη χαρακτηριστική μυρωδιά της αμμωνίας από τα κόπρανα τους. Η αμμωνία αυτή εισπνέεται από τα πτηνά, δημιουργώντας πολύ συχνά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, πληγές στα πόδια τους και οίδημα στο στήθος.
  • Σήμερα οι κότες μεγαλώνουν 3 φορές πιο γρήγορα από ότι πριν από 50 χρόνια, τρώγοντας το 1/3 της τροφής που θα έτρωγαν παλιότερα; Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η γρήγορη ανάπτυξη (ας μην ξεχνάμε ότι όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει ένα ζωντανό, τόσο λιγότερη τροφή κοστίζει στον επιχειρηματία) σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κότες, κάνουν τη ζωή τους ανυπόφορη; Μάλιστα ο John Webster καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bristol αναφέρει ότι οι κότες ζουν το τελευταίο 20% της ζωής τους κάτω από ανυπόφορους πόνους.
  • Τα γουρούνια είναι συχνά εγκλωβισμένα σε ένα μικρό χώρο και η αντίδρασή τους συχνά είναι να χτυπούν με μανία τους τοίχους επιζητώντας την ελευθερία τους; Δείγμα άγχους και στρες, όπως λένε οι ειδικοί. Για το λόγο αυτό, τους χορηγείται ένα αντιβιοτικό, τετρακυκλίνη, στην τροφή τους, ώστε να ηρεμούν και να μην αντιλαμβάνονται και το τι συμβαίνει γύρω τους. Παράλληλα, στα πλαίσια του προσοδοφόρου κανόνα 'όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει το ζώο τόσο πιο επικερδές είναι' τους χορηγούνται ορμόνες που επιταχύνουν την ανάπτυξη τους. Έτσι το 'αγνό' γουρουνάκι που τρώμε με τόσες διαφορετικές μορφές, έχει εμβολιασθεί με αντιβιοτικά και ορμόνες που ….ίσως και να κάνουν το κρέας του πιο νόστιμο.

  • Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μοσχάρι; Με την επίδραση συνθετικών ορμονών μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ με τα αντιβιοτικά στην τροφή αποφεύγονται αρρώστιες που λόγω των συνθηκών διαβίωσης είναι πολύ πιο συχνές. Η τροφή τους είναι μίγμα διαφόρων φυτικής προέλευσης συστατικών, όπως καλαμποκιού, δημητριακών, σόγιας, αλλά και μη φυτικών όπως σόγια, ζωοτροφές κα. Ας μη ξεχνάμε ότι το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών είναι φτιαγμένο για να μεταβολίζει κατά βάση χόρτα και όχι όλα τα υπόλοιπα που ταΐζονται για να αυξηθεί το βάρος τους γρήγορα. Είναι σαν ταΐζεις έναν άνθρωπο μόνο καραμέλες και γλυκά. Το βάρος του θα αναπτυχθεί γρήγορα, αλλά πόσο υγιείς θα είναι;
Μην ξεχνάτε άλλωστε τα τόσο πρόσφατα κρούσματα όπως το 'σύνδρομο των τρελών αγελάδων' που έπληξε τη Μ. Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν αγελάδες τράφηκαν με κρέας από πρόβατα. Η δράση της επικίνδυνης πρωτεΐνης (prion) καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα (εγκεφαλοπάθεια) αφήνοντας μικρές τρύπες (σπογγώδης). Ιστορικά και μόνο 150 περίπου θάνατοι γνωστοποιήθηκαν από αυτή την ασθένεια (Creutzfeldt-Jacod disease). Ή ακόμη τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών (προερχόμενο από το στέλεχος Η5Ν1) που ευτυχώς δεν είχαν πολλά θύματα. Όσο ο ιός βέβαια μπορεί να μεταλλάσσεται, πάντα θα πλανάται ο φόβος μιας μεγάλης επιδημίας, όπως αυτής του 1918, γνωστότερης και ως Ισπανικής γρίπης (Spanish flu) όπου περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από τη μετάδοση του στελέχους Η1Ν1 του ιού της γρίπης από τα πτηνά στον άνθρωπο.

Δεν θα μασήσω και εγώ την καραμέλα της χορτοφαγίας δεν είναι αυτός ο σκοπός μου ούτε κατά την γνώμη είναι αυτή η λύση. Απλά..

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!




[πηγές: εδώ , εδώ ]

6 σχόλια:

ILIAS είπε...

Μετά απ'όλα αυτά σκέφτομαι σοβαρά να γίνω vegeterian μιας και το βαλάντιό μου δεν μου επιτρέπει να αγοράζω ελευθέρας βοσκής!

Βρε Roulita, όποτε βρείς το χρόνο μπαίνε στο sync να κάνεις παραπομπές,

Επίσης αν μπείς στο blog μου ή σε άλλα blogs, θα δεις κάποια σηματάκια (Technorati, cull, Greekblogers κλπ.)

Πάτα πάνω τους και ακολούθησε τη διδικασία. Οι αναρτήσεις σου θα δημοσιεύονται αυτομάτως στην blogoσφαιρα.

Πόσες φορές πρέπει να στο πω ε;

:-)

Φιλάκια

Roylita είπε...

Γεια σου Έκτορα!!! Θα ετοιμάσω κανα 2 αρθράκια πάλι για την υγιεινή διατροφή κάποια στιγμή!! Πλέον τα κατ΄'αλληλα τρόφιμα δυστυχώς είναι και ακριβά.. :@

Βρε μην με μαλώνεις!! Όποτε μπορέσω θα το κάνω και θα γεμίσω με τέτοια σηματάκια που λες!!

Άντε καλή συνέχεια και καλές εμπνεύσεις!!

Ανώνυμος είπε...

Ας είχα στα κλουβιά κ σε όλες αυτές τις "εγκαταστάσεις" όλους αυτούς τους που είδα στο επάνω βίντεο ώκ σαν "καλός" υπάλληλος να "εκτρέφω" κ εγώ αυτους... γιατί για να αλλάξουν θέσεις δε γίνεται.. δε πιστεύω πως κάποιο άλλο πλάσμα στο κόσμο εκτός απο τον ανθρωπο μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο... Αυτή τη στιγμή... δε ξέρω, δε μπορώ να βρώ λόγια που να περιγράφουν αυτό που είδα... δεν υπάρχουν λέξεις...
το μόνο που έχω να πώ είναι (για άλλη μια φορά)
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που είμαι άνθρωπος...

Roylita είπε...

Λάθος!! Αν και καταλαβαίνω τι εννοείς, αυτοί θα έπρεπε να ντρέπονται που είναι άνθρωποι. Ήτουλάχιστον θα προσπαθήσουμε με παρόμοιες αναρτήσεις να τους κάνουμε να ντραπούν. Τι λέτε παίδες??

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roylita είπε...

Παίδες μου καλό είναι να αποφεύγουμε τα υβριστικά και προκλητικά σχόλια. Τίποτα καλό δεν βγαίνει με προτροπές εκδίκησης. Λύσεις επιδιώκουμε, και όχι πράξεις υστερίας.

Καλή συνέχεια