Myspace Quotes at WishAFriend.com

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

"Μη με ξυπνάς απ' τις 6, πριν ακόμα η μέρα να φέξει..


...ξυπνητήρι χτυπάς σαν τρελό, σε μισώ σε μισώ...!!!"


Πριν από κάποια μηνάκια είχα και αυτό σαν ήχο αφύπνισης! Αλλά έλα που δεν κατάφερνα να σηκωθώ ούτε με αυτό..!! Φυσικά δεν φταίει ο ήχος αλλά η έλλειψη ύπνου.. Όμως, το να μην κοιμόμαστε καλά, εκτός από νύστα προκαλεί και πολλά άλλα προβλήματα παίδες.. Δυστυχώς ενώ για την διατροφή και την άσκηση μας βομβαρδίζουν διαρκώς, δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση για τη σπουδαιότητα του ύπνου..

Ο πολύς αλλά και ο λίγος ύπνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετίζονται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.Επιπλέον, όπως αποκαλύφτηκε, όσοι περιορίζουν τον ύπνο τους από τις εφτά στις πέντε ώρες έχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται εφτά ώρες. Ωστόσο, ο κίνδυνος φαίνεται αυξημένος και γι' αυτούς που κοιμούνται παραπάνω από οκτώ ώρες.

Ο ερευνητής Francesco Cappuccio δήλωσε πως λιγότερες ώρες ύπνου και υψηλότερα επίπεδα διαταραχών κατά τη διάρκεια του, έχουν γίνει πολύ διαδεδομένα στις βιομηχανικές κοινωνίες. Η εργασία με βάρδιες σημαίνει ότι κούραση και υπνηλία την ημέρα είναι πιο συνήθη σε σχέση με μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Ο ύπνος αποτελεί την καθημερινή διαδικασία φυσιολογικής αποκατάστασης και ανάκαμψης και η έλλειψή του έχει αρνητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έλλειψη ύπνου έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους, υπέρτασης και διαβήτη τύπου ΙΙ.



Ωστόσο, δήλωσε πως η σχέση μεταξύ του πολύ ύπνου και της ασθενούς υγείας είναι λιγότερο ξεκάθαρη, αν και θεωρεί πως το να μένει κανείς στο κρεβάτι για μεγάλες περιόδους μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, να οφείλεται σε κούραση σχετιζόμενη με τον καρκίνο. Καταλήγοντας, ο ερευνητής σημειώνει ότι το να κοιμάται κάποιος σταθερά περίπου εφτά ώρες κάθε νύχτα είναι κατάλληλο για την υγεία, ενώ η μείωση των ωρών ενδεχομένως προδιαθέτει σε προβλήματα υγείας.


Όμως, τι ορίζει τελικά έναν καλό ύπνο? Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωής μας και αποτελεί μια πολύ σημαντική βιολογική μας λειτουργία. Βέβαια η ακριβής λειτουργική του σημασία παραμένει άγνωστη, αλλά, πιθανόν σχετίζεται με την ανάπαυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και με την καλή λειτουργία της μνήμης και της εκμάθησης. Η στέρηση του ύπνου προκαλεί διαταραχές της προσοχής, της απόδοσης στην εργασία αλλά και του συναισθήματος. Συνεπώς, ο ύπνος είναι απαραίτητος για μια ομαλή διαβίωση. Η διάρκειά του είναι ικανοποιητική όταν ξυπνάμε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι. Η διάρκειά του ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά υπολογίζεται περίπου στις 8 ώρες το εικοσιτετράωρο. Με την γήρανση συνήθως μειώνεται η διάρκειά του και πολλοί ηλικιωμένοι κοιμούνται 5-6 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Για να έχουμε ένα φυσιολογικό ύπνο καλό είναι να σεβόμαστε το βιολογικό μας ρολόι, δηλαδή να προσπαθούμε να πέφτουμε για ύπνο την ίδια περίπου ώρα το βράδυ και να ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα το πρωί.Το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας θα πρέπει να είναι ήσυχο, σκοτεινό και με κανονική θερμοκρασία εφ’όσον το κρύο ή η ζέστη επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο. Επίσης, το κρεβάτι θα πρέπει να είναι άνετο (με καλό στρώμα) και με μαξιλάρι που κρατάει οριζόντιο και χωρίς κλίση τον αυχένα. Θα πρέπει να πέφτουμε για ύπνο όταν αισθανόμαστε την ανάγκη να κοιμηθούμε και να μην μας αγχώνει προκαταβολικά η ιδέα της αϋπνίας. Και ας μην ξεχνάμε τον μεσημεριανό ύπνο που κάνει θαύματα!!



Και όπως είπε και ο προαναφερθής επιστήμονας " η ανάγκη για ύπνο είναι όπως το ύψος ή το μέγεθος του παπουτσιού. Όλοι έχουμε το δικό μας ξεχωριστό νούμερο και αν κοιμόμαστε λιγότερο ή περισσότερο από αυτό τότε υπάρχουν συνέπειες." Για αυτό, ας βάλουμε τις λούτρινες τιγροπαντούφλες μας και όποιος κακόμοιρης τολμήσει να προσπαθήσει να μπει ανάμεσα σε εμάς και στον Ύπνο, του τραγουδούμε...



"..Είν' απαλό το κρεβάτι, αφήστε με να κοιμηθώ
στον ύπνο μου βλέπω έναν κόσμο χωρίς ξυπνητήρια
φανταστικό...!!!!!!!! "

[πηγή: εδώ ]

6 σχόλια:

Rizobreaker είπε...

Το ψάχνω σαν τρελός αυτό το "τραγουδάκι"!! Μήπως το έχεις να μου το στείλεις??? :-)

Roylita είπε...

Εννοείται πως το έχω!! Που να στο στείλω??
:D

candy's τετραδιάκι είπε...

Kαλημερα..μπορει να το κατεβασει απ το esnips ο φιλος μας ;)

Σημερα δεν μπορω να παρω τα ποδια μου...

ILIAS είπε...

Α, καλά, το τραγουδάκι το είχα μέχρι να πάθει crack to pc μου και να φορμάρω τον σκληρό. Τέλειο! πολύ γέλιο...
Όσο για το θέμα, έτσι είναι όπως τα λές, από προσωπική εμπειρία.
Καλή σου μέρα roylita

Rizobreaker είπε...

Στείλτο στο rizobreaker@freemail.gr!!!
;-)

Roylita είπε...

Γεια σας!!!

rizobreaker μόλις στο έστειλα! enjoy!!

γλυκιά μου Candy τι σου συμβαίνει?Όλα καλά?

Ektora, ελπίζω τώρα πια να κάνεις καλύτερους ύπνους. Αν θες στέλνω και σε σένα το τραγούδι.

Να έχετε ένα υπέροχο απογευματάκι!!