Myspace Quotes at WishAFriend.com

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Σοκολατίστε..Κάνει καλό!!





Σοκολάτα!! Σύντροφος, φίλος ή άσπονδος εχθρός? Πόσες φορές μας κράτησε παρέα στις μεγάλες μας μοναξιές? Αμέτρητα γλυκά φιλιά.. Αμέτρητα άδεια βάζα μερέντας..!! Και στο καπάκι, το γνωστό ξεφύλισμα του θερμιδομετρητή.. Αξίζει τελικά η τόση φασαρία? Μισό να τελειώσω την σοκοφρετούλα μου και συνεχίζω!!!




Γνωρίζατε ότι η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao ( το γνωστό μας κακαόδεντρο) που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα? Η ιστορία της λεγόμενης τροφής των θεών μέχρι το 600 μ.Χ. κινείται στα πλαίσια της μυθολογίας...

Σύμφωνα με τη μεξικάνικη παράδοση, ο Κετζακότλ, θεός του χρυσού φεγγαριού και των παγωμένων ανέμων, δώρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, το νερό και το κακαόδεντρο. Θεωρείται πως οι Μάγιας είναι ο λαός που καλλιέργησε πρώτος κακάο. Με την κατάκτησή τους από τους Αζτέκους, οι σπόροι κακάο, που ως τότε χρησίμευαν για την παρασκευή ενός πικρού θεραπευτικού ροφήματος με μπαχαρικά (Choclatl), έγιναν πολύτιμο μέσο συναλλαγής.

Με την ιδιότητα αυτή το γνώρισε και ο Χριστόφορος Κολόμβος χωρίς να του δώσει, όμως την πρέπουσα σημασία. Στην Ευρώπη, η σοκολάτα έφτασε με την κατάκτηση του Μεξικού από τον Φερδινάρδο Κορτές, ο οποίος απέστειλε ως θησαυρό τους κόκκους κακάο στην Ισπανία. Το 1615 η Άννα η αυστριακή, πριγκίπισσα της Ισπανίας, μετά το γάμο της με το βασιλιά της Γαλλίας, συστήνει τη γεύση της σοκολάτας, αναμεμειγμένη με γλυκαντικές ουσίες, στη βασιλική αυλή. Το 1780 πραγματοποιείται η πρώτη βιομηχανική παρασκευή σοκολάτας στη Βαρκελώνη και το 19ο αιώνα η παρασκευή της πρώτης πλάκας σοκολάτας στην Ελβετία.

Ο 20ος αιώνας, αναμφίβολα, έδωσε σημαντική ώθηση στη συμμετοχή της σοκολάτας στη ζαχαροπλαστική με αμέτρητα γλυκά, γλυκίσματα και πλάκες σοκολάτας. Το κυνήγι θερμίδων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, φτάνοντας στις μέρες μας να εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε για την πραγματική διατροφική αξία της σοκολάτας, τα οφέλη και τις όποιες επιπτώσεις της.

Η σοκολάτα είναι ίσως από τα ελάχιστα προϊόντα με τόσο πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο που της προσδίδει προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Ο συνδυασμός λιπαρών οξέων που περιέχει δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η σκούρα σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο έχει βρεθεί πως έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ οι πολυφαινόλες της, φυτικές ουσίες της σοκολάτας, χαρακτηρίζονται από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων ως θρεπτοφαρμακευτικές για τον οργανισμό με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη είναι ουσίες που επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα, προσδίδοντας στη σοκολάτα αναλγητικές ιδιότητες οι οποίες βελτιώνουν και τη διάθεση!!!

Παρά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της και τις έρευνες που υποδεικνύουν μια θετική επίδρασή της στον οργανισμό μας, η σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί λανθασμένα για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σοκολάτα θεωρούνταν σαν μια από τις κύριες αιτίες για πρόκληση βλαβών στα δόντια και την εκδήλωση ακμής στο πρόσωπο. Οι έρευνες δεν καταδεικνύουν κάποιο από τα συστατικά της σοκολάτας υπεύθυνο για την πρόκλησης ακμής, ενώ για την εμφάνιση τερηδόνας και άλλων οδοντικών βλαβών υπεύθυνη είναι η διατροφή στο σύνολό της.

Η παχυσαρκία είναι μια ακόμα πάθηση που οι περισσότεροι ‘χρεώνουν’ στη σοκολάτα και είναι η συγκεκριμένη άποψη που συγκρατεί και, θα λέγαμε, στερεί την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης μιας πλάκας σοκολάτας από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Είναι αλήθεια πως η σοκολάτα, εκτός από μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και προϊόν με μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο (μια σοκολάτα υγείας 100γρ αποδίδει 479 θερμίδες).

Με απλά λόγια, μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορούν να μας δώσουν πολλές θερμίδες. Είναι γνωστό πως όταν, μέσω της διατροφής μας, προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύουμε οδηγούμαστε σε αύξηση βάρους. Φυσικά, αυτό συμβαίνει με οποιοδήποτε τρόφιμο, όσο υγιεινό και να είναι και δεν είναι δυνατόν να καταλογίζουμε στο ίδιο το τρόφιμο την πιθανή αδυναμία να ελέγξουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Όλα τα τρόφιμα έχουν ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες και καλούμαστε να επωφεληθούμε από αυτές, εισάγοντας τα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Δεν υπάρχει καλή και κακή τροφή και όλα βρίσκονται υπό το δικό μας έλεγχο για τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Ο καθένας από εμάς, ακόμα και όσοι βρίσκονται σε δίαιτα απώλειας βάρους, μπορούν να εντάξουν ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας στο καθημερινό τους υγιεινό πρόγραμμα ή, αν προτιμούν, μια μικρή συσκευασία σοκολάτας ως το εβδομαδιαίο γλυκό τους.

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει τη δική της θέση. Αποτελεί όντως ‘δώρο θεού’ ένα τόσο διατροφικά προικισμένο προϊόν και καθιστά την καθημερινότητά μας πιο γλυκιά, ταυτόχρονα προσφέροντας μας όλες τις ευεργετικές τις ιδιότητες. Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την... πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.






[πηγή: εδώ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: