Myspace Quotes at WishAFriend.com

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Θαύματα εναντίον θαυμάτων!!

Η πολυσυζητημένη έρευνα του διαδικτύου για τα νέα 7 θαύματα η οποία ανακοινώθηκε το 1999 και η διαδικασία ψηφοφορίας ξεκίνησε το 2005, τέλειωσε!! Στις 7 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα νέα θαύματα του κόσμου. Αυτά μαζί με τα παλιά και με όσα δεν ψηφίστηκαν, είναι εξίσου αξιοθαύμαστα. Απλά, υπέροχα! Απολαύστε τα!

Τα ευρωπαϊκά αξιοθέατα που δεν τα κατάφεραν είναι το Stonehenge στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ακρόπολη μας και ο Πύργος του Eiffel στη Γαλλία. (Το Βατικανό κατηγόρησε τους διοργανωτές πως εσκεμμένα αγνόησαν τα χριστιανικά μνημεία όπως την Sistine Chapel
.)





Εξίσου αξιόλογα είναι και τα Γιγάντια Αγάλματα του Νησιού του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Κρεμλίνο στη Μόσχα και η Όπερα του Σύδνεϋ στην Αυστραλία.










Τα νέα 7 θαύματα:

1. Ο Χριστός ο Λυτρωτής, Βραζιλία


Το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή (ύψους 38 μέτρων και βάρους 1.000 τόνων) στο Rio de Janeiro, της Βραζιλίας είναι ένα από τα νέα θαύματα του κόσμου. Αυτό το επιβλητικό και πασίγνωστο στα πέρατα της οικουμένης μνημείο αποτελεί το σύμβολο και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1922 και τα αποκαλυπτήριά του αποτέλεσαν μέρος των εορταστών για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης και είναι τοποθετημένο στην κορυφή του Κορκοβάντο, ενός καταπράσινου βράχου ύψους 710 μέτρων.


2. Το Σινικό Τείχος
, Κίνα

Αυτό το νεοεκλεγμένο παγκόσμιο θαύμα είναι μια κινεζική οχύρωση που χτίστηκε κατά μήκος του βόρειου συνόρου της Κίνας από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές των μογγολικών και τουρκικών φυλών. Η δόμησή του στη σημερινή μορφή προηγήθηκε από διάφορα άλλα τείχη που χτίστηκαν από τον 3ο αιώνα π.Χ.. Το τείχος εκτείνεται σε μήκος άνω 6.350 χλμ, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν. Αυτό το τείχος δεν κατασκευάστηκε ενιαία, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε με την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών που είχαν χτιστεί από τα κράτη της περιοχής. Βρισκόταν δε πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος, και έχουν βρεθεί πολύ μικρά υπολείμματα από αυτό. Αυτό που ίσως έχουμε όλοι ακούσει είναι ότι το Τείχος είναι ορατό από το φεγγάρι. Φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο..



3.Το Κολοσσαίο της Ρώμης, Ιταλία

Αυτό το υπέροχο στάδιο κάποτε φιλοξενούσε μέχρι και 50.000 θεατές που παρακολουθούσαν τα περίφημα αιματοβαμμένα παιχνίδια μεταξύ μονομάχων, αγρίων ζώων και φυλακισμένων. Η κατασκευή του ξεκίνησε γύρω στα 70 μ.Χ. υπό την αυτοκρατορία του Vespasian. Η αρχιτεκτονική των μοντέρνων σταδίων θυμίζει πολύ αυτήν του Κολοσσαίου.






4. Η Πέτρα, Ιορδανία

Η Πέτρα κατέχει εξέχουσα θέση στην αραβική έρημο γιατί ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Nabataean υπό το βασιλιά Aretas IV (9 π.Χ.. έως 40 μ.Χ.). Είναι διάσημη για τα πέτρινα οικοδομήματα της όπως ένας ναός ύψους 42 μέτρων σμιλευμένος με κλασσικές προόψεις από πέτρωμα ροδοκόκκινου χρώματος. Η αρχαία πόλη αποτελείται επίσης από τούνελ και ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 4.000 ανθρώπων. Η τοποθεσία της Πέτρα έγινε γνωστή μόλις το 1812 από έναν Ελβετό εξερευνητή, τον Johann Ludwig Burckhardt.



5. Machu Picchu, Περού

Το Machu Picchu είναι ένας ορεινός οικισμός στην περιοχή του Αμαζόνα, στο Περού που ανάγεται χρονικά στον 5ο αιώνα μ.Χ. Αυτή η ερειπωμένη πόλη αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά απομεινάρια του πολιτισμού των Inca ( Ίνκα) ο οποίος άνθισε στην περιοχή των Άνδεων, της νοτιοδυτικής Αμερικής. Machu Picchu στη γλώσσα των ΄Ινκας, σημαίνει μεγάλο - γέρικο βουνό. Πιστεύεται πως η πόλη εγκαταλείφθηκε επειδή εμφανίστηκε θανατηφόρα ευλογιά, πιθανόν από τους Ισπανούς κατακτητές του 15ου αιώνα. (και όσοι επέζησαν από την ευλογιά τους αποτέλειωσαν οι ίδιοι οι Ισπανοί..)




6. Chichén Itzá, Μεξικό

Η Chichén Itzá είναι πιθανόν η πιο ξακουστή πόλη των Mayas, ένας πολιτισμός που έζησε στη σημερινή κεντρική Αμερική. Η πόλη αυτή αποτέλεσε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Mayas από το 750 μ.Χ. έως το 1200 μ.Χ. Ο εικονιζόμενος ναός ονομάζεται Ναός των Kukulkan και βρίσκεται στο κέντρο της Chichén Itzá. Το ύψος του είναι 24 μέτρα και η κάθε μια από τις 4 πλευρές του αποτελείται από 91 σκαλοπάτια, ένα σκαλοπάτι για κάθε μέρα του χρόνου, με την 365η να αντιπροσωπεύεται από την κεντρική πλατφόρμα στην κορυφή.





7. Taj Mahal, Ινδία


Το Taj Mahal στην Άγρα της Ινδίας είναι ένα εντυπωσιακό μαυσωλείο χτισμένο από τον μουσουλμάνο αυτοκράτορα Mughal Shah Jahan για να τιμήσει την μνήμη της αγαπημένης του συζύγου Mumtaz Mahal η οποία πέθανε κατά την διάρκεια της γέννησης του 14ου παιδιού τους. Taj Mahal σημαίνει “Κορώνα του Παλατιού” και με αυτή την ονομασία ήταν γνωστή η Mumtaz, η νεκρή αυτοκράτειρα. Οι κατασκευές ξεκίνησαν το 1632 και χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια για την ολοκλήρωση τους. Το υπερπολυτελές θολωτό μαυσωλείο το οποίο περιτοιχίζεται από κήπους, θεωρείται άριστο παράδειγμα τέχνης και αρχιτεκτονικής του Mughal. Συμπεριλαμβάνει 4 μιναρέδες, ο καθένας ψηλότερος από 13 ορόφους. Ο Shah Jahan λίγο πριν την ολοκλήρωση του έργου, εκθρονίστηκε και φυλακίστηκε από έναν από τους γιους του. Λέγεται ότι πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του κοιτώντας από ένα παράθυρο το Taj Mahal.






Τα 'τέως' :

1. Οι πυραμίδες της Giza, Αίγυπτος


Ο Αιγύπτιος Φαραώ Khufu έχτισε την Μεγάλη Πυραμίδα γύρω στα 2560 π.Χ. ώστε να αποτελέσει τον τάφο του. Η πυραμίδα είναι το παλαιότερο οικοδόμημα από την αρχική λίστα των 7 θαυμάτων του αρχαίου κόσμου η οποία συντέθηκε από Έλληνες λόγιους περίπου 2200 πριν. Επιπλέον είναι και το μόνο που άντεξε τη φθορά του χρόνου και μπορούμε και σήμερα να θαυμάσουμε.


Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μεγαλύτερη από τις 3 πυραμίδες της
Giza που βρίσκονται στα όρια της σημερινής πόλης του Καΐρου. Παρόλο που η φθορά κατέστησε το οικοδόμημα να στέκεται λίγα μέτρα κοντύτερο, όταν πρωτοχτίστηκε είχε περίπου 145 μέτρα ύψος. Πιστεύεται πως αποτέλεσε το υψηλότερο οικοδόμημα του πλανήτη για παραπάνω από 4 χιλιετίες!!


Αρχικά, οι Πυραμίδες της
Giza ήταν στην κορυφή των ‘υποψηφίων νέων θαυμάτων’ αλλά σημαντικοί Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προσβεβλημένοι από τον διαγωνισμό είπαν πως οι Πυραμίδες δεν πρέπει να τίθενται σε τέτοιου είδους ψηφοφορία γιατί αποτελούν έτσι και αλλιώς θαύμα. Αντ’αυτού λοιπόν, οι διοργανωτές τις απέσυραν από τον διαγωνισμό και τις απένειμαν τον τίτλο του ‘επίτιμου θαύματος’.






2. Ο Κολοσσός της Ρόδου


Σε αντίθεση με τις πυραμίδες, ο Κολοσσός καταστράφηκε νωρίτερα από όλα τα Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ολοκληρωμένο το 282 π.Χ. χρειάστηκε 12 χρόνια για την ανέγερση του και έναν σεισμό μετά από μόλις 56 χρόνια για να το τσακίσει από τα γόνατα. Η πομπώδης φιγούρα κατασκευασμένη από πέτρα και σίδερο και με μπρούντζινη επικάλυψη, τον Θεό Ήλιο, προστάτη του πεντάμορφου νησιού της Ρόδου. Σύμφωνα με κάποιες απεικονίσεις, στεκόταν στην είσοδο του λιμανιού.

Ο Κολοσσός με ύψος 33
m ήταν το ψηλότερο γνωστό άγαλμα του αρχαίου κόσμου. Η ανέγερση του συμβόλιζε την ένωση των 3 πόλεων-κρατών του νησιού οι οποίες αντιστάθηκαν επιτυχώς την πολιορκία των Αντιγονιδών. Πλέον πιστεύεται ότι ο Κολοσσός δεν στάθηκε ποτέ στο λιμάνι της Ρόδου.


3. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος

Ο Φάρος ήταν το μόνο από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου που είχε πρακτική σημασία, μιας και καθοδηγούσε τα πλοία στα επικίνδυνα νερά του λιμανιού της Αλεξάνδρειας και τωρινής El Iskandarîya. Ανάγεται χρονικά μεταξύ 285 και 247 π.Χ. και υπήρξε το υψηλότερο στον κόσμο για αρκετούς αιώνες (117 m), ισοδύναμο με ένα κτίριο 40 ορόφων. Λειτουργούσε χρησιμοποιώντας φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας και γυαλισμένους μπρούτζινους καθρέφτες που αντανακλούσαν το φως του ήλιου την ημέρα. Λέγεται πως το φως ήταν ορατό για περισσότερο από 50 km!! Ο Φάρος υπήρξε οδηγός για τα πλοία για περισσότερο από 1500 χρόνια ώσπου υπέστη καταστροφικές ζημιές από σεισμούς το 1303 και 1323 μ.Χ.



4. Ο ναός του Ολυμπίου Διός, Ελλάδα

Το επιβλητικό χρυσό άγαλμα του Δία κατασκευάστηκε για να τιμήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι οποίοι άρχισαν στην αρχαία Ολυμπία. Ολοκληρώθηκε από τον κλασσικό γλύπτη Φειδία γύρω στο 432 π.Χ. και τοποθετήθηκε στο ναό, πάνω σε ένα ξύλινο θρόνο διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους. Η φιγούρα ύψους 12 m, κρατούσε στο ένα χέρι ένα σκήπτρο, και στο άλλο ένα μικρό άγαλμα της Θεάς Νίκης, και τα δυο φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο και πολύτιμα μέταλλα. Ο ναός έκλεισε όταν απαγορεύτηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 391 μ.Χ. όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το άγαλμα τελικά καταστράφηκε. Οι ιστορικοί διαφωνούν για το αν αλλοιώθηκε μαζί με τον ναό ή μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και κάηκε σε φωτιά.


5. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, Ιράκ

Οι Κρεμαστοί Κήποι λέγεται πως χτίστηκαν στις όχθες του ποταμού Ευφράτη στο σημερινό Ιράκ, παρόλο που αμφισβητείται η ύπαρξη τους. Ο Βαβυλώνιος βασιλιάς Nebuchadnezzar II υποτίθεται πως τους έχτισε γύρω στο 600 π.Χ. στο βασιλικό του παλάτι, στην έρημο της Μεσοποταμίας για να ευχαριστήσει τη γυναίκα του που της έλειπε η πυκνή βλάστηση της πατρίδας της που εντοπίζεται στο σημερινό βόρειο Ιράν. Οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για την τοποθεσία των Κήπων, αλλά ευρήματα στην περιοχή όπως τα ερείπια ενός παλατιού και ενός κοντινού αψιδωτού κτιρίου με πηγάδι άρδευσης, υποδεικνύουν μια πιθανή θέση. Οι πιο λεπτομερείς περιγραφές των Κήπων προέρχονται από Έλληνες ιστορικούς. Όμως δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυτούς σε αρχαία βαβυλωνιακά έγγραφα.


6 Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, Τουρκία

Ο διάσημος τύμβος της Αλικαρνασσού (και πλέον Bodrum), χτίστηκε μεταξύ 370-350 π.Χ. για τον βασιλιά Μαύσωλο σατράπη της Καρίας στην Μικρά Ασία. Το οικοδόμημα είχε 40 m μήκος και 45 ύψος και ήταν θαυμαστό για την αρχιτεκτονική του ομορφιά και λαμπρότητα. Το δωμάτιο όπου κειτόταν ο Μαύσωλος ήταν διακοσμημένο σε χρυσό ενώ το εξωτερικό ήταν στολισμένο με περίκομψα πέτρινα διαζώματα και γλυπτά δημιουργημένα από 4 Έλληνες καλλιτέχνες. Σύμφωνα με τον μύθο, η γυναίκα και αδερφή του Αρτεμισία διέταξε το χτίσιμο του τύμβου αυτού για να εκφράσει την λύπη της για το θάνατο του άντρα της και για να τιμήσει την αγάπη τους.

Το μαυσωλείο βρήκε ‘άδοξο τέλος’ τον 15ο αιώνα όταν οι Σταυροφόροι τον αποσυναρμολόγησαν για να κατασκευάσουν ένα καινούργιο κάστρο. Κάποια από τα γλυπτά και διαζώματα βρίσκονται σημερα στο Βρετανικό μουσείο.

7 Ο ναός της Θεάς Αρτέμιδος, Έφεσσος-Τουρκία

Ο μεγαλοπρεπής μαρμάρινος ναός αφιερωμένος στην Θεά Άρτεμη ολοκληρώθηκε γύρω στο 550 π.Χ. στην Έφεσο, κοντά στην πόλη Selçuk της Τουρκίας. Συμπεριλαμβανομένου των 120 κιόνων, 20 m έκαστος, λέγεται πως έχει φιλοξενήσει εξαιρετικά έργα τέχνης όπως μπρούντζινα αγάλματα των Αμαζόνων! Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ένας άνθρωπος με το όνομα ‘Ηρόστρατος κατέστρεψε τον ναό ώστε να μείνει αθάνατο το όνομα του. Στη συνέχεια, από τους Γότθους το 262 μ.Χ. και ξανά από τους χριστιανούς υπό τις εντολές του αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου το 401 μ.Χ. Σήμερα έχουν εκσκαφθεί τα θεμέλια του και κάποιοι κίονες έχουν ανεγερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: